Lokalne specjały, czyli gdzie i co należy spróbować (lub nie)

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #859 przez homikus
I Wuhan ma swoją miejscową specjalność, 武昌鱼. Jest to lokalny gatunek ryby (strasznie przez to przetrzebiony), można go dostać w każdej niemal knajpie (oczywiście rozstrzał jakościowy spory), ale ogólnie potrawa nie należy do najtańszych.

Jako wielbiciel ryb byłem zachwycony :)

Acha, 武昌鱼 można jeszcze kupić w każdym supermarkecie i każdym spożywczaku w postaci zapudełkowanej i zapakowanej próżniowo. Jednak nie odważyłem się spróbować dania w tej jego formie.

Towarzysze! Trzeba siać, siać, siać! Propagujcie SinoForum:
Promocja SinoForum

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #886 przez szopen

W Pekinie jest świetna knajpa serwująca potrawy kuchni yunnańskiej - nazywa się Dali Courtyard (a po chińsku po prostu 大理), jest schowana w którymś z hutongów odchodzących od 鼓楼东大街. Rewelacyjne jedzenie, będące prawdziwym powiewem świeżości po banałach serwowanych w większości restauracji.

Nie można także nie wspomnieć o 煎饼 - u mnie w Pekinie pod blokiem co wieczór stał facet, który robił rewelacyjne za 2,5 kuaia.


W obu punktach tj Dali i jianbing sie zgodze.
Choc przyznac musze, ze Dali serwuje bardzo "egzotyczne" smakolyki i potrawy, ktore w samym Yunan ciezko spotkac.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #887 przez szopen
Do specjalow w Chinach podawanych z pewnoscia tez nalezy dopisac kociolek czyli huoguo.

Jest to jedna z tych rzeczy, ktorych w zasadzie chyba nie da sie spiepszyc i zawsze pasuje.

W ciagu ostatnich kilkunastu lat bardzo sie to rozpowszechnilo i unowoczesnilo.

Tak jak kiedys bylo to: baranina, kapusta pekinska, toufu i fensi tak obecnie "kociolkarnie" oferuja juz wszystko co sobie mozna wyobrazic i jeszcze troche.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 6 miesiąc temu #3091 przez aimier

Chyba w calych Chinach yangrouchuary czyli szaszlyki z baraniny przez ludzi z Xinjiangu na rogu na weglu pieczone sa warte polecenia.
Oczywistosc.


ja w ogóle całą kuchnię ujgurską polecam (z wyjątkiem specjałów z kozich łbów dla wrażliwych). Kuchnię qingzhenową, czyli huiską też zdecydowanie warto obadać, choć jest bardzo zróżnicowana w zależności od części kraju - mi najbardziej smakuje odmiana z Xibei.
Co do moich dislikes to zdecydowanie są to ogórki morskie, tak ulubione jako obiekty szpanu wśród kasiastych i/lub gościnnych Chińczyków. Jeśli chodzi o kuchnię Liaoningu i szerzej całej Mandżurii to faktycznie bakłażany jako jedne z nielicznych się bronią, cała reszta raczej kiepska (choć znam świetną mandżurską restaurację w Changchunie :)). Nie ma to jednak jak Syczuan :)


Niby de gustibus non est disputandum, a jednak... Jeśli chodzi o kuchnie Liaoningu i szerzej całej Mandżurii to należałoby spróbować 锅爆肉 (mięso w chrupkiej panierce, z poduszeczka z ryżu, w słodko kwaśnym sosie, nieco przypomina 古老肉), lokalne 家常凉菜 (przaśne i przyzwoite), 皮蛋豆腐 (松花蛋 w zasadzie nie należny zadawać zbyt dużo pytań z czego i dlaczego, należny jeść i rozkoszować się smakiem), nuu i jeszcze lokalna kiszona kapusta 酸菜, tudzież wariacje na jej temat np. 酸菜白肉, tak wiec nie samymi bakłażanami Północny Wschód stoi.
Jeszcze jakby drążąc temat "klasyków" no to 过桥米线 jako (podobnie jak 火锅) forma socjalizacji :D przez jedzenie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  •  Avatar
  • Gość
  • Gość
5 lata 3 miesiąc temu #4907 przez
“1.Paomo u knajpce u rodziny Mi (米家泡馍馆) - koniecznie musi byc popite rzadka zupa (清汤)” - czy moglbys podac namiary, na ten lokal ??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #4909 przez YLK
Podalem w odpowiedzi na Twoj PM - ale jeszcze raz: kanjpa jest w dzielnicy muzulmanskiej 回坊 w centrum miasta, musisz przejsc ulica na polnoc od Wiezy Bebna, dojsc do skrzyzowania przy koncu , skrecic w prawo (zachod), przejsc jakies 300-400m, knajpa jest po prawej stronie,  jest nazwa na froncie.  W czasie lunchu jest tam TLOK. Zamykana jest dosc wczesnie, wowczas warto zajrzec do znajdujacej sie po prawej stronie 孙家小炒, tez swietne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.178 s.
Zasilane przez Forum Kunena
FaLang translation system by Faboba