Śmierdzące tofu (臭豆腐)

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #415 przez homikus
Kto z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z tym jedynym w swoim rodzaju specjałem, "śmierdzącym tofu"? Ponieważ to potrawa szczególnie miła mieszkańcom Wuhanu, przez cały rok pozostawałem pod jej wielkim wpływem. Bardzo złym...

Już pierwszego dnia w Wuhanie, kiedy szedłem sobie ulicą, pomyślałem w pewnym momencie: "co u licha tutaj tak straszliwie i nieznośnie śmierdzi?!" A było to faktycznie nie do zniesienia... I tak przez cały rok. Ulice przepełnione tym... "zapachem", który czuć na kilkanaście metrów od stoiska. Ponieważ sposoby przyrządzania są najwyraźniej różne, raz woniało bardziej, a raz mniej intensywnie. Ale zawsze paskudnie... Przez kilkanaście miesięcy nie udało mi się przyzwyczaić i znieczulić na ten zapach!

Pewien Chińczyk rzekł mi, że 臭豆腐 można albo kochać, albo nienawidzić. Nie ma nic pośrodku.

Nasz forumowy Nadworny Eunuch podczas wizyty w Wuhanie skusił się na 臭豆腐 i nawet tak bardzo nie narzekał, ba!, chyba mu zasmakowało? ;D

A jak wasze doświadczenia z tym wspaniałym wynalazkiem?

Towarzysze! Trzeba siać, siać, siać! Propagujcie SinoForum:
Promocja SinoForum

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #416 przez ximinez
Tak jak wspomniałeś - mi to smakowało. Bez rewelacji, ale od czasu do czasu nachodzą mnie wspomnienia i bym sobie coś takiego wszamał.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #420 przez homikus
No dobra, przyznam się i ja w końcu, że tego próbowałem. Ale zupełnie nieświadomym będąc. Jakoś tak drugiego czy trzeciego dnia w Wuhanie po prostu poprosiłem o to coś, co mi ciekawie wyglądało. Problem w tym, że z bliska wcale tak źle to nie pachniało, naprawdę! Gorzej ze smakiem, tu już zdecydowanie i ostatecznie w jednej chwili wyrobiłem sobie opinię ;D

Towarzysze! Trzeba siać, siać, siać! Propagujcie SinoForum:
Promocja SinoForum

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #501 przez Yao laoshi
Ja nigdy nie miałem odwagi spróbować, gdyż wymagałoby to wejścia na dłuższą chwilę w "strefę skażoną" (skażoną koszmarnym aromatem tego specjału, ma się rozumieć). Pozostanę zatem raczej członkiem frakcji nienawidzącej 臭豆腐 i to bez próbowania ;-)

"Tut das Unnütze"

Günter Eich (1907-1972) - niemiecki poeta, z wykształcenia sinolog

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #502 przez homikus
A wiesz, zadziwiające było to, że w samym centrum strefy skażenia jakoś dało się wytrzymać, najgorsze zaczynało od promienia kilku metrów ;D

Towarzysze! Trzeba siać, siać, siać! Propagujcie SinoForum:
Promocja SinoForum

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #506 przez Yao laoshi
Oj, chyba jednak nie mam tyle odwagi, żeby przedzierać się do "oka cyklonu"...  ;)

"Tut das Unnütze"

Günter Eich (1907-1972) - niemiecki poeta, z wykształcenia sinolog

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.160 s.
Zasilane przez Forum Kunena
FaLang translation system by Faboba