Hong shao rou czyli mięso na czerwono, ulubione danie Mao (ponoć)

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu - 8 lata 9 miesiąc temu #332 przez szopen
Metoda z Hunan skad sie Mao wywodzil.

Potrawa w pewien sposob podobna do bigosu tzn duzo lepiej wychodzi gdy gotuje sie w wiekszych ilosciach. Pozniej mozna sobie podzielic i zamrozic.

Przygotowac:
1-2 kg "rabanki" czyli wieprzowiny bocznej, koniecznie ze skora, pokroic to w kostke ok 2cm.
Kawalek imbiru wielkosci kciuka, pokroic w plasterki,
2 chinskie cebule (lub duza europejsk cebula plus troche szczypiorku), pokroic w talarki,
Kilka zabkow czosnku (w calosci).
Ciemny sos sojowy.
Lyzka siekanej kolendry.

Opcjonalnie garsc surowych orzeszkow ziemnych, lyzka pikli.

Mieso w kostke pokrojone wrzucic do gorujacej sie wody (w sporym garnku) poczekac az woda sie zagotuje i pogotowac z 5 minut, zebrac szumy i odcedzic.

W woku rozgrzac 2-3 lyski oleju, wrzucic lyzke duza mielonej chili, plasterki imbiru, czosnek, posmazyc razem minute, dodac 2 lyzki cukru, zamieszac, dodac cebule, zamieszac, wrzucic mieso i smazyc ostro mieszajac az mieso sie ladnie zarumieni.
Dodac lyzke ciemnego sosu sojowego, ostro mieszajac posmazyc 2 minuty.
Zmniejszyc ogien do minimum, dodac orzeszki, zamieszac.

Powoli na minimalnym ogniu pod przykryciem to sobie gotowac/dusic az mieso bedzie bardzo miekkie (godzina to malo, aczkolwiek mozna ciut oszukac i uzyc szybkowaru).
Sprawdzic smak, ewentualnie dosolic.
Podac posypane siekana kolendra.
Ostatnio zmieniany: 8 lata 9 miesiąc temu przez .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #345 przez ximinez
A mi hongshaorou nie smakuje... Choć lubię dania z Hunanu i Syczuanu. Parafrazując stare chińskie przysłowie kulinarne - 我怕不辣.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.172 s.
Zasilane przez Forum Kunena
FaLang translation system by Faboba